Jong en getalenteerd: Eliza is een heuse aanwinst


Het is nog niet zo heel lang geleden dat de 19-jarige Eliza haar diploma voor juridische administratieve dienstverlening heeft behaald, maar ze is al hard aan het werk bij de reclassering. Met veel waardering voor het reclasseringswerk werkt ze op de afdeling Logistieke Administratie in Utrecht. Naast haar baan volgt ze ook een studie HBO-Rechten.

“Vorig jaar heb ik mijn diploma behaald. Ik studeer nu HBO-Rechten, deeltijd, dus ik ga een dag in de week naar school. Ook ben ik werkzaam voor de reclassering.” Eliza kwam er al snel achter na het behalen van haar diploma dat een voltijd vervolgstudie niets voor haar was. “Ik wilde graag met meerdere dingen bezig zijn. Dat ben ik altijd al geweest, ik had bijvoorbeeld twee bijbaantjes tegelijkertijd naast mijn opleiding. Toen ben ik gaan kijken van: wat wil ik wel? Ik heb nagedacht en kwam tot de conclusie dat ik graag wilde doorstuderen om mijzelf verder te ontwikkelen. Vervolgens ben ik gaan kijken, ‘wat past bij mij, wat vind ik leuk?’. Toen kwam ik bij de hulpverlening terecht, bij een maatschappelijke organisatie. Ik merk dat ik niet goed tegen onrechtvaardigheid kan. Iedereen verdient immers een tweede kans. Dat past wel binnen de reclassering.”

Voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt liggen de banen voor het oprapen. Maar Eliza wist meteen waar haar interesse bij lag. “Ik was aan het kijken wat er past binnen mijn huidige opleiding en de opleiding die ik wilde volgen. Bij het Openbaar Ministerie en de politie. Maar ik wilde wat meer op de achtergrond beginnen, bij de hulpverlening. Bijvoorbeeld een reclassent begeleiden om weer terug in de samenleving te komen. Dat vind ik veel mooier dan het formele proces. Het OM, de politie en de opsporingsfase, die vielen af. Ik heb ook nergens anders gesolliciteerd.” Zodoende begon Eliza als medewerker Planningsbureau. “Ik ben werkzaam op het Planningsbureau Advies & Toezicht en ik vind het heel interessant.”

Werkzaamheden
Als medewerker Planningsbureau is Eliza voornamelijk met de logistieke administratie bezig. “Wij verwerken nieuwe binnengekomen advies- en toezichtopdrachten die wij ontvangen van onze ketenpartners, dit zijn voornamelijk de penitentiaire inrichtingen en het Openbaar Ministerie.’’ Ook is  Eliza gevraagd om de nieuwe notulist van het Tbs Casustiek Overleg (TCO) te worden. “Ik ben de tbs-maatregel wel eens tegengekomen in de wettenbundel, echter is deze maatregel in de praktijk veel interessanter dan de theorie.’’

 

Studie
Voor haar studie is Eliza zo’n 16 uur per week bezig. Waarvan ze één dag fysiek op school aanwezig is en een paar avonden zelf studeert. “Er is veel stof. Naast de stof heb je per periode een tentamen en een portfolio dat je moet behalen. Ondanks de vele stof heb ik mijn eerste tentamen behaald met een 7,5, dus ik kan zeggen dat het goed loopt. Wat ik mooi vind om te zien is dat het studeren erg is gericht op de theorie maar in de praktijk kan dit in positieve zin afwijken. Elke zaak is anders, iedereen verschilt van elkaar.” De combinatie werk-studie verloopt goed. “Mijn leidinggevende heeft veel begrip en ik weet dat ik bij hem terecht kan, dat is heel fijn als ik er even niet uitkom. Je hebt natuurlijk een privéleven dat door gaat, naast school en werk. Het is soms even zwaar maar ik doe het nog steeds met veel plezier. De combinatie vereist van je dat je soms bepaalde dingen moet prioriteren, maar als je je prioriteiten kan stellen en kan zeggen: ik sla even een feestje over en ik ga dit weekend aan school zitten, dan is het eigenlijk best te doen.”
 

''Het is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie met een mooie visie, ook heb ik leuke collega’s en is er een fijne werksfeer.''


Werken en studeren bij de reclassering
Als Eliza iets zou mogen meegeven aan anderen, dan is het dit: “Het is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie met een mooie visie, ook heb ik leuke collega’s en is er een fijne werksfeer. Het is mooi dat wij wat voor reclassenten kunnen betekenen en de zo nodige hulpverlening kunnen starten. Ik als medewerker Planningsbureau vind het leuk om daar mijn steentje aan bij te dragen.” Aan studenten heeft ze nog een tweede boodschap: “Wat ik een student zou willen meegeven is dat het niet altijd even makkelijk is. Maar waar een wil is, is een weg. Als ik namelijk iets wil dan ga ik er ook zeker voor. Ik zou studenten aanraden om te kijken wat bij hen past en gerichte stappen te ondernemen. Kom bij ons werken! Waarom niet? Ik ben ook een student die behoorlijk zoekende was in het begin maar ik merk dat sinds ik bij de reclassering werk, dat ik echt mijn plekje heb gevonden. Ik ben binnen de organisatie een van de jongste maar ik kan gewoon mezelf zijn. Ik hoef niet twee of drie keer na te denken over een grapje. Er is een informele werksfeer en ik heb gezellige collega’s.”

Eliza drukt toekomstige studenten op het hart dat het mogelijk is om te werken naast je studie. “De afweging om deeltijd te studeren wordt niet snel gemaakt, omdat studenten er vanuit gaan dat het zwaarder is. Een voltijd studie is immers net zo zwaar, het is vooral een kwestie van prioriteren. Als je op tijd je prioriteiten stelt, ongeacht voltijd of deeltijd, kom je er wel!”

Eliza is op zoek naar nieuwe collega's die haar team komen versterken. Word jij haar nieuwe collega? 

Bekijk vacatures
Powered by Emply