Reclasseringswerker Toezicht Elektronische Monitoring (Enkelband) – Amsterdam
Als reclasseringswerker toezicht (Elektronische Monitoring) maak je plannen van aanpak voor de uitvoering van reclasseringstoezicht op mensen die daar door de rechter toe veroordeeld zijn of in het kader van een re-integratietraject buiten de gevangenis verblijven. Je voert daarbij ook het toezicht uit. Je controleert of de cliënt de opgelegde bijzondere voorwaarden nakomt. Je stimuleert en motiveert de cliënt om zich aan de voorwaarden te houden en verantwoorde keuzes te maken. Je signaleert dreigende overtreding. Ook het begeleiden van de cliënt hoort bij je werk. Je ondersteunt bij de aanpak van criminogene factoren zoals huisvesting, financiën, sociale contacten, werk en een zinvolle dagbesteding.
Naast het uitvoeren van toezichten breng je ook adviezen uit en zijn het maken van heldere verslagen en rapportages belangrijke onderdelen in de functie. Je werkt nauw samen met verschillende netwerkpartners waaronder DJI, het OM, de forensische sector, de zorgsector en organisaties in het lokale sociaal domein. Binnen deze functie ben je gespecialiseerd in het toepassen van Elektronische Monitoring (EM), ofwel de enkelband. Het werk van een EM-specialist is in combinatie met toezichten zonder de inzet van een enkelband afwisselend en veelzijdig.
De elektronische monitoring wordt ingezet om de risico’s te beperken en eventuele slachtoffers te beschermen. De dader of verdachte draagt hierbij een enkelband en daarmee kan de reclassering het locatiegebod- en verbod controleren.
De werkzaamheden
Wanneer je toezicht houdt op een reclassent is dat altijd op basis van een justitieel kader. Dat is meestal een vonnis van de rechter met bijzondere voorwaarden. Het kan ook een beslissing tot schorsing voorlopige hechtenis zijn, of een besluit van de directeur van een gevangenis. Wanneer een reclassent niet meewerkt heeft dat gevolgen. Dit justitiële en daarom gedwongen ‘kader’ is de stok achter de deur, maar jij weet ook andere manieren te vinden om reclassenten te motiveren om mee te werken aan de gestelde doelen. Ook al kan en mag dat wat tijd kosten. Tijdens het toezicht vind je daarin de juiste balans tussen begrenzen en begeleiden, controleren en motiveren.
Als reclasseringswerker werk je in een hecht team en overleg je regelmatig met je collega’s. Ook heb je regelmatig contact met partners uit de veiligheidsketen zoals het openbaar ministerie, rechters, politie, behandelende instellingen en gemeenten. Daarbij kun je in voorkomende gevallen ook de ‘spin in het web’ zijn die signalen oppikt en doorgeeft. Je houdt in je werk een scherp oog voor eventuele slachtofferbelangen en de veiligheid van de samenleving, maar mag er ook zijn voor de reclassent. Je weet wanneer je welke pet op moet zetten.
Jouw kwaliteiten
Je hebt minimaal een relevant hbo-diploma en bent maatschappelijk betrokken. Die betrokkenheid neem je mee in je werk, maar je weet ook professionele afstand te bewaren. Van nature ben jij nieuwsgierig naar de mens achter het delict. Je maakt makkelijk contact met mensen en kunt goed netwerken. In het contact met reclassenten weet jij jezelf bewust als instrument in te zetten, ook als je gesprekken voert over heftige onderwerpen.. Je werkt graag zelfstandig én houdt van de dynamiek van het werken in een team. Je gaat ervoor om het leven van reclassenten op orde te krijgen, maar houdt ze ook aan afspraken en schroomt niet om in te grijpen als dat nodig is. Het hebben van een rijbewijs B is een vereiste.
Groeien als professional
Je vaardigheden vergroot je door ervaring op te doen en gebruik te maken van de vele interne opleidingsmogelijkheden bij de Reclasseringsacademie. Wil je meer verdieping dan zijn er unieke specialisaties binnen het reclasseringswerk. Denk bijvoorbeeld aan Terrorisme, Extremisme en Radicalisering (TER); tbs-zaken; zedenspecialisatie; en trainingen geven op het gebied van Justitiële Interventies.
Informatie
Het aanvragen van een VOG maakt onderdeel uit van de procedure. Het afleggen van een e-assessment kan hier ook toe behoren.
Je werkgebied is regio Amsterdam en Zaandam. Je maakt onderdeel uit van een groter regionaal team van EM-specialisten. Je standplaats is Amsterdam.
Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Arturo Botto (unitmanager) via a.botto@reclassering.nl of 06-53217381.
Je kunt op deze vacature reageren tot en met 5 mei.
De 1e gesprekken worden gehouden in week 20.